Gyümölcsös túró(rudi) torta

Ebben a brutális melegben gondolom másnak sincs nagy kedve bonyolult, vacakolós, sokáig sütős desszertekbe belevágni. Vagy egyáltalán, bármibe. Nem árt viszont, ha van talonban valami gyorsan összeállítható, könnyű sütirecept, amit kedvünk (meg a hűtő/kamra tartalma) szerint variálhatunk, főleg mert a napokban a ballagásoktól elkezdve, az Apák napján át, a nyári szünet és a sikeres bizonyítvány megünnepléséig ezerféle apropója lehet egy jóleső, hűsítő desszertnek.

cake-1847228_1280.jpg

A túrótorta fogalma nekem hosszú ideig óriási talány volt. Főleg azért, mert a köztudatban tökéletesen elkeveredett a sajttortával - a ludas az angol cheesecake, amit mindkettőre használnak -, amiben viszont se túró, se sajt nincs. Pedig az egyetlen közös bennük, hogy mindkettő brutálisan finom.
Lehet, hogy ez mindenki másnak egyértelmű volt, de ha esetleg köztetek is van olyan, aki fogalmi dugóba került röviden az a különbség köztük, hogy a túrótorta rögös túróból készül, és jobb híján hogy úgy mondjam, nincs alja. Utóbbi viszont keksz alapon áll, krémsajtból készül, és a tetejére jár egy zselés gyümölcsréteg is, általában valamilyen bogyós gyümölcsből, de van már csokis, karamellás, meg amit még el tudsz képzelni.

Én most a kettő közül az egyszerűbbet, a túrótorta egy változatát hoztam nektek. Azért szeretem ezt a sütit, mert:
- bruttó 10 perc összeállítani
- akármilyen sütő formában lehet készíteni
- hidegen és melegen is jó - Jelen pillanatban főleg hidegen!
- az arányokkal való babrálás nélkül elkészíthető mentes és nem mentes változatban is
- ezerféleképpen variálható az ízesítése aszerint, hogy épp mid van otthon

turo.jpg

Hátránya csak egy darab van, az viszont sajna nehezen kikerülhető: tejérzékenyeknek nem nagyon van mivel kiváltani a túrót, ha csak valaki nem tud már ilyesmit növényi tejből, netán házilag készít (ha magadra ismersz, kérlek oszd meg velünk, hogy csinálod! :) ).

Hozzávalók kiscsapatnak (ha kettőnél több fő részére készül, automatikusan a kétszeresét vedd alapul, mi legalábbis a szimpla adag nagy részét egy nap alatt betoltuk ketten):

- 250 dkg laktózmentes túró
- 1 kis pohár laktózmentes tejföl/joghurt/növényi joghurt
- 1 tojás
- 4 ek. aprószemű zabpehely
- 3 ek. zabkorpa
- 2 tk. vaníliakivonat
- 4 ek. eritrit
- 2 nagyobb kocka cukormentes étcsokoládé apróra vágva
- 1 kisebb citrom reszelt héja - Mindig kezeletlent veszek, de azért forró vízben át szoktam dörzsölni reszelés előtt
- 20 dkg szezonális gyümölcs (fagyasztott is jó) -  Édesszájúaknak eper, málna, fanyarabb ízek kedvelőinek meggy, áfonya a legtutibb, de barackkal megrakva is el tudom képzelni, ha valaki a Rákóczi túrós ízvilágát szeretné felidézni

Elkészítés

Keverjünk össze mindent, és öntsük a kiszemelt sütőformába, amelyet előtte sütőpapírral béleltünk. És ennyi. Ugye, hogy pikk-pakk meg van? Kb. 180 fokon érdemes sütni, amíg a felülete halványbarna nem lesz, sütőtől függ, de kb. 25- 30 perc. Légkeverésesek, mint mindig, előnyben.

Tippek

- ha sütőpapír nélkül sütöd, jól lisztezd ki a formát, különben úgy jársz, mint én az első lelkes, és valljuk be, átgondolatlan próbálkozásom alkalmával:

turotorta1.jpg

... de elrontott étel nincs, csak befejezetlen:

turotorta2.jpg

Egy kis öntet mindent megold.

Ha van + 5 perced és egy kicsit meg akarod bolondítani (netán Te is odaégetted az alját): öntet

- 15 dkg bogyós gyümölcs, akár vegyesen
- 1/2 ek. tápióka keményítő
- 3 ek. eritrit
- 1/2 tk. fahéj
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg, vagy ha épp egész van otthon, abból 1 db
- 1 tk. cukrozatlan kakaópor
- 1 dl víz/növényi tej

berries-2441679_1280.jpg

A gyümölcsöt kevés vízzel vagy növényi tejjel lassú lángon, időnként megkeverve elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a fűszereket és az eritritet. Ha fagyasztott gyümölcs, hamarosan úgyis sok levet enged, de szükség esetén apránként önthetünk hozzá egy kis vizet/tejet, ha úgy érezzük, hogy nehéz keverni. Közben a keményítőt a maradék vízzel/tejjel csomómentesre elkeverjük, és a fődögélő gyümölcs levéből fokozatosan elkezdünk hozzáadagolni, hogy felmelegedjen. Amikor a gyümi forrás közeli állapotba kerül, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a "habarásunkat", és amint felforr lekapcsoljuk. Nem kell nagyon bugyognia, elég ha már picit gyöngyözik.

Szerencsére ez az fajta süti, amit tovább tart leírni, mint elkészíteni, szóval vágjatok bele bátran!

Mindenmentes étel ≠ mindenmentes élet.