Tavaszi tekercs

Egészséges & finom télen-nyáron

tavasziteki5.jpg

Első ránézésre az ázsiai ízek szerelmeseinek jó dolga van mentesség szempontjából: az ételek nagyobbik része természetes módon laktóz- és gluténmentes, zöldségekben gazdag, változatos, itthon is könnyen elérhető. Csak ha közelebbről megnézzük, jövünk rá, hogy a szószok nagy része cukorban, ecetben, tartósítószerben gazdag, a sütés az éttermekben szinte kizárólag bő mennyiségű napraforgóolaj felhasználásával történik, és a búzaliszt is sokkal gyakrabban bukkan fel az összetevők között, mint gondolnánk.
Hogy egy példát mondjak, Thaiföldet megjárt nővérem beszámolója alapján a cukormentesre konkréten szavuk sincs a helyieknek (még ha az a cukor a felénk egzotikusnak számító kókuszvirágból származik is, sajnos a diétázóknak ugyanúgy nem opció, mint a nádcukor, a juharszirup vagy a méz), így az autentikus thai ételektől nehéz is elvárni, hogy ne tartalmazzák. Ennek ellenére a színvonalasabb fővárosi éttermek egy részében megindult már a szándék, hogy a kínálatot mentes fogásokkal tarkítsák, de általában maximum egy-egy olyan étel van, amire a komolyabb diétázók nyugodt szívvel adják az approve-ot. Az étterem ajánló rovatban hamarosan fel is bukkan egy opció arra, ha valaki Budapesten akar finom, mentes, korrekt adag thai kaját enni. Ugyanakkor szerencsére addig sem nem kell az éttermek kreativitására hagyatkoznunk, mikor ott a sajátunk! 
Ebben a két receptben (szokás szerint) kicsit újraértelmezem a tavaszi tekercs fogalmát, de aggodalomra semmi ok, a végeredmény (szokás szerint) nagyon finom. Viszont a profizmus látszatát kockára téve megmondom őszintén, nagyon konkrét mennyiségekkel nem tudok nektek szolgálni. Pedig esküszöm, minden alkalommal elhatározom, hogy mindent pontosan lemérek és leírok, de aztán a közepén eszembe jut, hogy még egy kicsi ebből meg egy kicsi abból milyen jó lenne. Na most a rendszerint hatvan fok hőmérsékletű kettő négyzetméteres konyhám így is ritkán ússza meg, hogy agyon vissza csöpögtessem mindennel, szóval közben nem írom le, a végére meg, mint tudjuk éhen vagyok halva, evés után meg jön a kajakóma, szóval általában ezzel bukik a mutatvány.

Hozzávalók 12 darabhoz (úgy nagyjából)

tavasziteki3.jpg

Vöröslencsével

- 1 kisebb cukkini
- 2 közepes sárgarépa
- 1 bögre (2,5 dl-es) vöröslencse
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 tk. római kömény
½ tk. chili pehely
- 1 tk gyömbér - Ha van kéznél friss, az a legjobb, de a szárított is tökéletes
- 3 ek. szójaszósz (búzaliszt mentes!)
- 2 ek. kókusztejszín/tej (cukormentes!)
- 2 ek. kókuszolaj + a kenéshez
- 2 ek. szezámmag/ egy marék apróra vágott sós mogyoró vagy szeletelt mandula
- 12 rizslap (bioboltban, fűszerboltokban, keleti boltokban kapható)

Elkészítés

Kivételesen nem egy gyors receptről van szó, de tokkal-vonóval nem több, mint egy óra, és ami kisül belőle, az tényleg megéri a fáradozást! A vöröslencsét áztatás nélkül 1,5 bögre vízben kis lángon puhára főzzük (nem érdemes túlfőzni, kb. 15-20 perc elég). Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagyma nyomón áttört vagy kicsire felvágott fokhagymát és a fűszereket (kivéve a szójaszószt). Ha valakinek a pocakja nem kompatibilis a pirított hagymával, mind a vöröshagymát, mind a fokhagymát egészben belefőzhetjük a lencsébe, így is ad neki ízt, csak kevésbé intenzíven.
Hozzáadjuk az apróra kockázott vagy lereszelt cukkinit és sárgarépát. Megsózzuk, aminek mennyiségét én mindenkire rábíznám ízlése szerint, de a minimum ehhez a mennyiséghez nekem 2 púpos tk. Fedő alatt kis lángon kb. tíz percig pároljuk, ha nagyon kemények a zöldségek, fél deci víz hozzáadásával újabb öt percre visszafedjük, de nem kell vaj puhára párolni, az a jó, ha kicsit még hersegős. Ezután hozzáadjuk a megfőtt lencsét, és a kókusztejszínt és hagyjuk egyet rottyanni. A szójaszószt csak a legvégén keverjük a raguhoz.

lencse.jpg

Tofuval

A lencsét kevésbé kedvelőknek ajánlok egy szintén kipróbált tofus változatot, ami kicsit kevésbé izgalmas ízvilágot ad, viszont cserébe abszolút megbízható a puffadásos problémákkal küzdők számára: ez nem fog kicsinálni, ne aggódj. A káposztát, mint klasszikus hozzávalót egyébként ugyanebből az okból hagytam el, mert sajnos akármennyire imádjuk, sokkal több mindenkinek okoz akár több napos, földönfetrengős kellemetlenségeket, mint ahányan beismerik (a candidával küzdők halmozottan hátrányosak ebből a szempontból).
Az alaprecept ugyanaz, csak a lencse helyére beillesztünk egy csomag füstölt, esetleg metélőhagymás, vagy chilis tofut, amelyet felhasználás előtt kb. fél órára konyhai papír törlőbe csomagolunk, és megpakolunk valami nehezékkel (én egy kistányért szoktam rátenni, arra pedig egy kilós lisztet), hogy a lehető legtöbb levet kiengedje. Ez esetben a hagyma pirításával kezdünk, erre jön az apróra kockázott tofu, amit a szójaszósz hozzáadásával kb. 10 perc alatt megpirítunk, majd jöhetnek a zöldségek és a többi hozzávaló.

 A rizslap

Nem kell félni tőle, sokkal nehezebbnek tűnik, mint amilyen. (Jó, az első 5 kb. úgy ragadt össze nekem, mint a megtekeredett cellux, de utána egész hamar rájöttem hogyan kell.) Érdemes készíteni egy leveses tányérban kevés langyos vizet, amiben a lapokat egyesével kb. fél percig bent tartjuk (ne engedjük el, jobb, ha fogjuk kézzel vagy valamilyen konyhai kiszedő csipesszel), majd óvatosan áthelyezzük egy deszkára, ahol kb. fél perc alatt meg is szárad. Ekkor érdemes egy fél merőkanálnyi mennyiséget eloszlatni a közepén, majd feltekerni, vagy ha azt nagyon bajosnak érezzük, egyszerűen behajtogatni az oldalait. Az oldalát és tetejét megkenjük egy kevés kókuszolajjal, majd szintén kikent sütőedénybe helyezzük szépen egymás mellé a tekercseket. Megszórjuk szezámmaggal (ha szeretjük, a töltelékhez is adhatunk) vagy mogyóróval/mandulával és 15 perc alatt halványbarnára pirítjuk.

tavasziteki.jpg

tavasziteki2.jpg

Expressz mártogatós

Amíg sül, pont van időnk belőni egy sorozatot készíteni egy nagyon gyors mártogatóst. Egy dl natúr paradicsom szószba vagy ha van ilyenünk, házi paradicsomlébe keverjünk el ½ tk. chili pelyhet, 1 tk. eritritet, 1 tk. citrom vagy lime levet, egy csipet rozmaringot és egy csipet római köményt. Alaposan keverjük el, és már kész is.
Persze ha van időnk és kedvünk, nyugodtan belevághatunk bonyolultabb szószokba is, a lencsés változathoz jól megy a paradicsomos-paprikás ízvilág, míg a tofushoz az édes-savanyú, vagy egzotikusabb ízek, mint pl. a chilis mangó mártás, vagy az avokádó.

Tapasztalataitokat várom szeretettel itt és az Insagramon is (youcandidiet néven megtaláltok), ha pedig elkészítettétek, küldjetek róla képet, hogy sikerült! 

 

Mindenmentes étel ≠ mindenmentes élet.