Az egészséges reggeli nyomában

Melyik igazság igaz Rád?

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem a végletekig le tud fárasztani a tökéletesen egészséges reggeli misztikus titkának hajkurászása. Amikor elkezdtem a diétámat, nagy keservesen nekiálltam utána olvasni, hogy mit lenne érdemes (nutellás kenyér + narancslé helyett) reggel-délelőtt enni, hogy az ebédig ne kezdjem el az asztal szélét rágni, erre ahelyett, hogy konkrét válaszra bukkantam volna, úgy összezavarodtam, hogy lassan a csapvízre is gyanakodva kezdtem nézni. Persze az a tény, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ismert mint az 1x1. De miért?

food-2568128_1920_1.jpgAmiről itt szó van, igazából bármelyik étkezésre vonatkoztatható, mégis tény és való, az nyom a legtöbbet a latban, amelyik (a kávén és az ébresztőd hangján túl) a tested számára indítja a napot. Leszögezem előre: három éve igyekszem kialakítani azt a reggeli rendszert, ami számomra élhető alvásidő, étvágy, alvó pár melletti zajszint, anyagi vetület stb. függvényében, és még nem vagyok kész. Lejjebb görgetve látni fogod, hogy természetesen megosztom az ötleteimet, tapasztalataimat, de ha abban a reményben kattintottál rám, hogy én most konkrétan megmondom Neked, mi az a reggeli, amitől még 99 évesen is lefelé néző kutyában meditálsz majd, csalódást kell okoznom. Ha tudnám, megtenném, de valószínűbb, hogy épp úgy tévednék, mint az, aki esküszik, hogy a reggel hatos szalonnás rántotta nélkül a nap el van cseszve, vagy az, aki szerint az éhgyomorracsakgyümölcs az univerzális örök élet kulcsa.
Pedig nem mondanak hülyeséget ők sem, csak épp úgy nem vesznek tudomást a legfontosabb tényezőről  még ha kiegyensúlyozott összetételű, rostdús, emésztést megfelelően motiváló, laktató reggelit javasolnak is , mint egyes női magazinok 5 tuti életmód tipp rovatai. Ez a tényező, amely márpedig kihagyhatatlan az egyenletből  bármilyen sablonosan hangzik is , a Te egyéni igényed.

food-2607572_1280.jpg

És itt most nem csak arra gondolok, hogy milyen diétát tartasz, hány kilót nyomsz, ülő- vagy állómunkát végzel-e, és egy fárasztó napon is rá tudod-e venni magad az edzésre, bár ez természetesen mind sokat nyom a latban. Ez sokkal inkább arról szól, hogy képes vagy-e  jobb szó híján  meghallani, amit a hasadon keresztül az egész szervezeted üzen. Ilyenformán a világon nincs olyan reggeli, ami mindenkinek egyaránt megfelelő napindító, sőt, odáig merészkednék, hogy olyan sincs, ami hátralévő életed minden napján ugyanannyira jót fog tenni.
Most talán azt gondolod, hogy minek ezen majrézni?! De hadd tegyek fel néhány kérdést: hányszor fordult elő, hogy reggel félkómában kinyitottad a hűtőt, és csak azt voltál hajlandó elővenni, ami legelöl volt a polcon? Hányszor ettél meg valamit csak azért, mert már necces lett volna meghagyni estére? Hányszor faltad be az utolsó három falatot, amit már nem kívántál, de azt gondoltad, annyit igazán nem érdemes eltenni? Hányszor gondoltad vállvonogatva egy fárasztó nap végén, hogy megy a fene a boltba reggelire valóért, majd bekapok valamit útközben? Hányszor jöttél rá ebédidőben, hogy a reggeli meeting miatt megint csak egy feketét gurítottál le reggel óta?

desktop-3324399_1280.jpg

Ha ezek közül bármelyik előfordul időnként Veled is (szerintem nincs olyan, akivel nem), érdemes tudnod, hogy talán nyersz vele pár percet a reggeli rohanásban, megspórolsz egy plusz mosogatást, vagy nem "pazarolsz" el egy csepp maradékot, de majdnem biztos, hogy a pocakodat nem tetted boldoggá. Még akkor sem, ha (egyelőre!) nem észlelsz semmi olyan tünetet magadon, ami erre utalna. Ha (hozzám hasonlóan) nem vagy ilyen szerencsés, akkor meg végképp biztos, hogy egy-két órán belül egyértelműen megreklamálja a szervezeted a törődés hiányát. Hogy ne ragozzuk feleslegesen: ha odafigyelsz rá, hogy egészségesen reggelizz, megtetted az első fontos lépést. Ha arra is odafigyelsz, hogy az a reggeli jólessen Neked, megtetted a legfontosabbat.

Elmondom én hogyan próbálom ezt kordában tartani (5 tuti tipp, de csak azt fogadd meg, amelyik jól esik):

1. Nem eszem meg valamit csak azért, mert az egészséges/diétás/mentes/drága volt, ha nem esik jól. Elengedem azt a gondolatot, hogy a diétázás mellett ez már olyan luxus, amit nem engedhetek meg magamnak. Észszerű vagyok, de pont a diéta miatt, ezt megteszem magamért.
2. Ha nem vagyok éhes reggel, nem eszem. Igen, a reggeli a nap legfontosabb étkezése. De ha nem kívánom, annak oka van, nem erőltetem. Elcsomagolom későbbre. Sőt mostanában betáraztam a munkahelyemre is pár alapanyagot, és ha ott éhezem meg, elnyammogom ott. Pedig egyelőre még konyhánk sincs, bepakoltam hát a jó kis gurulós szekrénybe pár előre elkészített kása adagot, meg pár doboz növényi tejet.
3. Nem csak a bevásárlólistámmal, az orrommal is vásárolok. Nyilván a tudatos vásárlás része, hogy felmérem és összeszedem mi hiányzik otthonról, de magammal viszem a szimatomat is. Ha nagyon megkívánok valamit, akkor azt az akciókon, lejárati dátumon és a szatyor befogadó képességen kívül is figyelembe veszem.
4. Nincs az a maradék, amit ne lenne érdemes elrakni. Persze könnyű dolgom van, egy jó étvágyú, egészséges gyomrú zalai férfival élek, aki ha fél percnél több szünetet hagyok két falat között, már szemezni kezd a tányérommal, szóval effektív maradék nálunk nincs. De amikor ez még nem volt így, inkább felhalmoztam a világ legkisebb ételtároló doboz kollekcióját, és ha kellett, két falatnyi zabkását vagy három szem cseresznyét is eltettem benne, ami egy-két órával később legtöbbször nagyon is jól jött.
5. Időhiányra hivatkozva sosem hagyom ki a reggelizést. Óriási alvásigényem van, ebből kifolyólag hétöznap egyetemista korom óta nem aludtam ki magam. Emellett ragaszkodom (legalább) a szemöldököm kifestéséhez minden reggel, és korlátlan időt el tudok cseszni készülődéssel. De a reggeli az szent, aközben nem nézem az órát, nem ugrálok fel fésülködni, és nem csomagolom be fél kézzel a táskámat. (Legalábbis egy ideje.)

Íme az én gyors és diétás kedvenceim:

porridge-2073645_1280.jpg

  • zab: aprószemű zabpehely + 1 ek. chia mag + 1 ek. lenmagpehely + 1 tk. fahéj annyi növényi tejjel, hogy ellepje. Ha van idő főzve, ha nincs idő másfél percre mikrózva, egy kis reszelt almával, apróra kockázott gyümivel vagy fagyasztott gyümölccsel, amit olvasztás nélkül is bele lehet dobálni, a meleg kásában hamar felolvad. Ha nagyon édes kedvemben vagyok, beleolvasztok, vagy rákockázok egy darabka cukormentes étcsokit (szezonon túlfutott édesítőszeres csoki mikulások vagy nyulak felhasználásának kiváló módja)

  • joghurt: cukormentes növényi joghurt + 3 ek. aprószemű zabpehely + 1 ek. chia mag + 1 ek. lenmagpehely + 1 marék aprított mandula vagy dió + bogyós gyümölcsök + 2 ek. natúr kókuszchips. Könnyen alakítható elvitelessé: mire beérünk a munkába/suliba egy üvegbe töltve szépen összerázódik, és megpuhul aminek meg kell, ha pedig megéhezünk útközben, bele-bele kortyolhatunk.

  • barna rizs/hajdina/köles kása: ezekből rendszerint egy jó nagy, több literes csatos üvegbe bekeverek úgy egy heti mennyiséget, így reggel csak tejjel kell leönteni és már kész is. Kb. 5 napi adag: egy zacskó (200 g) instant barna rizs/hajdina/köles kása, vagy ezek keveréke + 5 ek. chia mag + 5 ek. zabkorpa + 5 ek. lenmagpehely + jó sok fahéj, vagy 1 ek. cukormentes zsírszegény kakaópor, vagy karob por. Növényi tejjel szoktam felönteni, lehet főzni vagy mikrózni is, mindkét esetben két perc alatt kész. Mindig teszek hozzá gyümölcsöt, reszelt zöld almát, bogyósokat, vagy valamilyen szezonális gyümölcsöt felkockázva.

img_20190628_172850.jpg

  • pirítós: ritkán kívánok a fentieknél tartalmasabbat reggel, de ha valamiért mégis farkaséhséggel kelek, akkor élesztőmentes hajdinás kenyérből szoktam pirítóst csinálni, kevés laktózmentes teavajjal, avokádóval egy kevés zöld fűszerrel és laktózmentes mozzarellával vagy feta sajttal koronázom meg. Mellé paradicsomból, rukkolából, spenótlevélből egyszerű salátát lehet készíteni, én csavarok rá egy kis citromlevet is és bazsalikommal, oregánóval ízesítem. Ha sietek, szendvicset készítek belőle, a salit pedig bedobozolom, egy kis villával elcsomagolva akár még útközben is kivitelezhető. Kivéve ha Te vezetsz.

health-2108201_1280.jpg

  • mindenmentes házi granola növényi tejjel és gyümölccsel: most tűnt fel, hogy ezzel együtt megint majdnem 5 tipp lett, úgyhogy a receptet majd inkább holnap, a folytatásban hozom

 

Folyt. köv.

Instagramon: youcandidiet

Mindenmentes étel mindenmentes élet.